Babka muślinowa

0

Przepis na babkę muślinową

Składniki:

  • 24 żółtka
  • 1/8 l mleka
  • 6 dag drożdży
  • 1/4 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżki wanilii

Opis:

  1. Przecedzić żółtka przez sito, dodać cukier, wstawić z naczyniem do gorącej wody, ubijać, aż zbieleją i zgęstnieją.
  2. Dodać wyrośnięte drożdże, sproszkowaną i przesianą wanilię i ogrzaną mąkę.
  3. Ubijać ciasto 1/2 godziny.
  4. Wlać ciepłe ciasto, ubijać znów 1/2 godziny.
  5. Postawić w ciepłym miejscu, aby urosło.
  6. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, ostrożnie przełożyć do wysmarowanej i ogrzanej formy.
  7. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  8. Gdy urośnie do brzegu formy wstawić delikatnie do piekarnika, piec 75 minut.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply