Babka migdałowa na drożdżach

1

Przepis na babkę migdałową na drożdżach

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 jaja

Opis:

  1. Zrobić rozczyn z mąki, mleka i drożdży.
  2. Gdy dobrze urośnie, dodać utłuczoną wanilię, nieco soli, żółtka, cukier, wybijać ciasto 1/2 godz.
  3. Dodać posiekane drobno bez skórek migdały i masło, znów ubijać, włożyć ubitą pianę.
  4. Wybijać łyżką, włożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec 45 minut.

Źródło: Jak gotować, Mari a Disslowa

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?