Babka czekoladowa na drożdżach

1

Przepis na babkę czekoladową na drożdżach

Składniki:

  • 6 jaj
  • 6 dag cukru
  • 12 dag czekolady
  • 1/4 kg mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/8 l mleka
  • 6 dag rodzynków
  • wanilia

Opis:

  1. Ubić żółtka z cukrem, trzepaczką.
  2. Dodać rozgrzaną czekoladę, sproszkowaną wanilię, dalej ubijać.
  3. Wlać drożdże, rozprowadzone 1/8 l mleka.
  4. Ciągle ubijać, wreszcie dodać do tej masy mąkę.
  5. Gdy zrobi się gładkie ciasto, wsypać rodzynki, wymieszać dokładnie, włożyć do wysmarowanej formy, zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  6. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, piec w piekarniku.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply