Alberty

0

Przepis na alberty

Składniki:

  • 35 dkg mąki
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg masła
  • 12 dkg cukru
  • 1 jajo
  • wanilia
  • 1/8 l śmietany
  • 1/3 paczki proszku do pieczenia
  • 2 dkg masła do formy

Opis:

  1. Jajo rozmącić ze śmietaną.
  2. Masło posiekać z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto.
  4. Ciasto powinno być gęste.
  5. Zostawić przykryte w chłodnym miejscu.
  6. Wywałkować na grubość 1/3 cm, nakłuć w wielu miejscach.
  7. Wycinać foremką alberty, ułożyć na posmarowanej blasze.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
Share.

Leave A Reply