Sałatka z Montmartre

1

Przepis na sałatkę z Montmartre

Składniki:

  • duża główka sałaty fryzowanej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1/2 bułki wrocławskiej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 g sera gruyere lub ementalskiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oliwy
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Pokrajać boczek w grubą kostkę, rzucić na gorącą wodę na 2 minuty, osuszyć, przyrumienić na patelni – zachować  gorący.
  2. Bułkę pokrajać w okrągłe plasterki, przysmażyć na patelni, natrzeć czosnkiem.
  3. Ser pokrajać na sześciany 2x2x2 cm
  4. Przygotować sos vinaigrette mieszając ze sobą musztardę, oliwę, ocet.
  5. Wymieszać sałatę z sosem, ubrać boczkiem i kostkami sera.
  6. Grzanki podać do sałaty.
  7. Taka sałatka może stanowić latem danie kolacyjne.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Głodny w biurze? Co wziąć do jedzenia? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply