Przepis na sałatkę z Montmartre
Składniki:
- duża główka sałaty fryzowanej
- 250 g boczku wędzonego
- 1/2 bułki wrocławskiej
- 3-4 ząbki czosnku
- 150 g sera gruyere lub ementalskiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oliwy
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Opis:
- Pokrajać boczek w grubą kostkę, rzucić na gorącą wodę na 2 minuty, osuszyć, przyrumienić na patelni – zachować gorący.
- Bułkę pokrajać w okrągłe plasterki, przysmażyć na patelni, natrzeć czosnkiem.
- Ser pokrajać na sześciany 2x2x2 cm
- Przygotować sos vinaigrette mieszając ze sobą musztardę, oliwę, ocet.
- Wymieszać sałatę z sosem, ubrać boczkiem i kostkami sera.
- Grzanki podać do sałaty.
- Taka sałatka może stanowić latem danie kolacyjne.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska
Jeden komentarz
Pingback: • Głodny w biurze? Co wziąć do jedzenia? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne