Sałatka z kalafiora

0

Przepis na sałatkę z kalafiora

Składniki:

  • 1 świeży kalafior
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • jajo
  • pomidor
  • zielona sałata albo pietruszka

Opis:

  1. Kalafior oczyścić, odciąć głąb zewnętrzny i liście, starannie opłukać.
  2. Włożyć głąbem do dołu do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i mleka, ugotować tak, aby pozostał w całośic i był lekko chrupki.
  3. Wyjęty z wywaru kalafior ostudzić, ułożyć w całości w płytkiej salaterce lub na półmisku, polać gęstym majonezem i przybrać pokrajanym jajem, ćwiartkami pomidora i zieloną sałatą lub pietruszką.
  4. Tak podany kalafior traktujemy jako sałatkę.
Share.

Leave A Reply