Przepis na sałatkę z gotowanych ogórków
Składniki:
- 5 dużych ogórków
- 100 g masła
- zielona pietruszka
- szczypiorek
- sól, pieprz
Opis:
- Obrać ogórki, przekrajać wzdłuż na 4 części, wybrać ziarnka, pokrajać w kostkę.
- Wrzucić do dużej ilości gotującej się osolonej wody.
- Gotować od 5 do 5 minut, w zależności od wielkości kostek.
- Odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić.
- W rondlu rozpuścić masło, wrzucić ogórki i na małym ogniu dusić bez rumienienia, dosypać sól i pieprz, poruszać widelcem, żeby nie przywarło do dna.
- Gdy są miękkie, zestawić, przestudzić, na salaterce posypać zieloną pietruszką.
- Sałatka nadaję się do wszystkich mięs.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska