Sałatka z gotowanych ogórków

0

Przepis na sałatkę z gotowanych ogórków

Składniki:

  • 5 dużych ogórków
  • 100 g masła
  • zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Obrać ogórki, przekrajać wzdłuż na 4 części, wybrać ziarnka, pokrajać w kostkę.
  2. Wrzucić do dużej ilości gotującej się osolonej wody.
  3. Gotować od 5 do 5 minut, w zależności od wielkości kostek.
  4. Odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić.
  5. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić ogórki i na małym ogniu dusić bez rumienienia, dosypać sól i pieprz, poruszać widelcem, żeby nie przywarło do dna.
  6. Gdy są miękkie, zestawić, przestudzić, na salaterce posypać zieloną pietruszką.
  7. Sałatka nadaję się do wszystkich mięs.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply