Przepis na sałatkę nicejską
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 6 jaj
- 6 pomidorów
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 1 główka sałaty zielonej
- tuńczyk ( konserwa w sosie własnym)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego ( lub soku z cytryny )
- szczypiorek lub pietruszka zielona
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Opis:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokrajać w plasterki, ułożyć na dnie salaterki.
- Resztę produktów układać warstwami.
- Jaja i pomidory pokrajane w ćwiartki lub 1/8.
- Tuńczyka można też zastąpić krewetkami, krabami z puszki, szynką pokrajaną w kostkę.
- Cebulę i seler pokrajać w cienkie pasemka.
- Liście sałaty dzielić na 4 części.
- Osobno przygotować sos: musztardę zmieszać z oliwą, dodając po troszeczku ocet czy sok z cytryny, utarty czosnek, sól, pieprz.
- Polać przygotowaną sałatę i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska