Sałatka nicejska

0

Przepis na sałatkę nicejską

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 6 jaj
  • 6 pomidorów
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty zielonej
  • tuńczyk ( konserwa w sosie własnym)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego ( lub soku z cytryny )
  • szczypiorek lub pietruszka zielona
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokrajać w plasterki, ułożyć na dnie salaterki.
  2. Resztę produktów układać warstwami.
  3. Jaja i pomidory pokrajane w ćwiartki lub 1/8.
  4. Tuńczyka można też zastąpić krewetkami, krabami z puszki, szynką pokrajaną w kostkę.
  5. Cebulę i seler pokrajać w cienkie pasemka.
  6. Liście sałaty dzielić na 4 części.
  7. Osobno przygotować sos: musztardę zmieszać z oliwą, dodając po troszeczku ocet czy sok z cytryny, utarty czosnek, sól, pieprz.
  8. Polać przygotowaną sałatę i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply