Przepis na kolorową sałatkę
Składniki:
- 30dag kalafiora
- 30dag brokułów
- 4 pomidory
- puszka kukurydzy
- główka sałaty
- cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- olej
- koperek
- sok cytrynowy
- musztarda
- vegeta
- sól, pieprz
Opis:
- Kalafior i brokuły podzielić na różyczki.
- Włożyć od osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć i przelać zimną wodą.
- Pomidory pokroić w ósemki.
- Z 2 łyżek soku cytrynowego, 2 łyżki wody, 1 łyżki musztardy, 6 łyżek oleju przygotować sos.
- Dodać posiekaną dymkę i czosnek, doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem.
- Sałatę rozdrobnić, włożyć do salaterek.
- Na wierchu ułożyć różyczki kalafiora, brokułów, cząstki pomidora.
- Posypać kukurydzą, posiekanym koperkiem i polać sosem.
Źródło: Kalendarz zdzierany