Przepis na Jesień w Central Parku wg Aleksandry Kisiel
Składniki:
• 900 g dyni
• 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo mielony pieprz
• 1 łyżeczka miodu
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 100 g świeżego szpinaku
• 100 g fety
• 2 garście uprażonych orzechów pecan
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w plastry. Układamy na blasze. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220ºC aż plasterki będą miękkie i lekko brązowe na brzegach. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Mieszamy oliwę, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak mieszamy z dynią. Posypujemy orzechami i pokruszoną fetą. Skrapiamy sosem.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-kisiel-3-edycja-warszawa,67643,1.html