Przepis na gorącą sałatkę z bakłażana
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 20 dag mielonego mięsa wołowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki rosołu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 jajo
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Opis:
- Bakłażana umyć, pokrajać w plastry i obrumienić lekko na rozgrzanej oliwie.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na oliwie przyrumienić plasterki cebuli.
- Cebulę ułożyć na bakłażanie, potem dać warstwę mielonego mięsa, a na koniec – plasterki pomidorów.
- Rosół i przecier pomidorowy wymieszać, dodać soli i pieprzu, polać przygotowane składniki i wstawić do gorącego piekarnika na półtorej godziny.
- Przed końcem zapiekania jajo zmieszać ze śmietaną, polać potrawę i trzymać w piecyku 10 minut.
- Pokrajać na porcję, przełożyć na półmisek i zaraz podawać.