Dobiegający koniec lata wg Pawła Matławskiego

0

Przepis na Dobiegający koniec lata wg Pawła Matławskiego

Składniki:

•    1 bakłażan
•    2-3 duże pomidory
•    opakowanie mozzarelli
•    tymianek,
•    bazylia,
•    rukola do dekoracji
•    czosnek
•    ocet balsamiczny
•    sól i oliwa.

Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry i wykładamy na papierowy ręcznik na około 2 minuty. Pomidora i mozzarellę kroimy również w grube plastry. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na gorącą oliwę wykładamy plastry bakłażana i plasterki czosnku. Całość posypujemy tymiankiem i solą a następnie obsmażamy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu obsmażamy plastry pomidora przez około  minutę z  każdej strony. Obsmażone wcześniej warzywa układamy na przemian na blasze do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180-200ºC. Gotowe warzywa podajemy pokropione octem balsamicznym i przystrojone bazylią i rukolą.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-pawla-matlawskiego-3-edycja-warszawa,67646,1.html

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply