Naleśniki z ziemniaków

0

Przepis na naleśniki z ziemniaków

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 4 białka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sklarowane masło
  • sól

Opis:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zrobić puree, dodając mleko. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę, jajka, białka i śmietanę. Dobrze wymieszać.
  3. Na patelni roztopić masło, kiedy będzie gorące, wyłożyć na nie jedną łyżkę ciasta.
  4. Smażyć z obu stron.
  5. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  6. Wskazówka: sklarowane masło uzyskamy podgrzewając masło i zbierając biały osad z wierzchu. Powstały żółty płyn nadaje się do smażenia w każdej temperaturze.
Share.

Leave A Reply