Tunczyk w pomidorach

1

Przepis na tuńczyka w pomidorach

Składniki:

  • 75dag tuńczyka
  • 5 pomidorów
  • 1 słoik czerwonej obranej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 filiżanka bulionu rybnego lub warzywnego
  • 2 filiżanki oliwy
  • sól

Opis:

  1. Tuńczyka umyć, pokroić na dość duże kawałki.
  2. W garnku zagotować wodę, włożyć rybę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować około 3 minut.
  3. Następnie rybę wyjąć, osączyć.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, razem z papryką chwilkę gotować pod przykryciem, ale w innych rondelkach.
  5. Przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez praskę.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek.
  7. Dodać pomidory, paprykę, oprószyć solą i podgrzewać około 5 minut.
  8. Całość podlać bulionem, włożyć rybę i dusić kolejne 15 minut.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Głodny w biurze? Co wziąć do jedzenia? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply