Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem i szynką pameńską

4

Mam dla Was dzisiaj ultra szybki przepis, za który mi podziękujecie gdy niespodziewani goście zjawią się pod Waszymi drzwiami. Pomysłów na ciasto francuskie jest sporo, to bardzo przyjazny składnik, z którego można wyczarować ciepłą i pyszną kolację w zaledwie kilka chwil. Jak tego dokonać? Sprawdźcie przepis!

Pomysł na ciasto francuskie ze szpinakiem, serem i szynka parmeńską

Składniki:

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • rolka ciasta francuskiego
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • zioła prowansalskie, pieprz
  • czosnek
  • ziarna sezamu lub słonecznik
  • 2 łyżki pesto z bazylii z orzechami

Przekąski z ciasta francuskiego

Przygotowanie dania, o którym dzisiaj mowa jest bardzo proste. Musimy umyć szpinak i bazylię i odstawić do wysuszenia. Następnie rozwijamy rolkę ciasta francuskiego i smarujemy je pesto z bazylii. W następnym kroku układamy na powierzchni zielone listki i plastry sera oraz szynki parmeńskiej.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Całość zwijamy w ciasną roladę i kroimy w plastry. Najlepiej co 1,5 cm by nasze ślimaczki były nieco grubsze. Na sam koniec możemy posypać je słonecznikiem lub ziarnami sezamu.

Wstawiamy ślimaczki do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Powinny siedzieć tam ok 40 min. Co jakiś czas sprawdźmy czy temperatura piecyka jest w porządku.

Ślimaczki ze szpinakiem, serem i szynką parmeńską są bardzo smaczne i sycące. To idealna przekąska na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi. Smacznego!

Ps. podana porcja dotyczy 9-10 takich krążków 🙂

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

4 komentarze

  1. wilczazamiec on

    wyglądają obłędnie – super alternatywa dla zapiekanek czy oklepanych już ślimaczków z szynką i serem 🙂 na pewno spróbuję jak tylko będę mogła na nowo jeść szynkę parmeńską 🙂

    • Nina Wiśniewska on

      Polecam, nie zawiedziesz się. Jest też nowy przepis na ślimaczki z mozzarelą i suszonymi pomidorami.

Leave A Reply