Sałatka z raków

0

Przepis na sałatkę z raków

Składniki:

  • 20 szt raków
  • 20 dkg szparagów
  • 10 dkg zielonego groszku z konserwy lub świeżego
  • 10 dkg świeżego ogórka
  • 15 dkg ziemniaków
  • 5 dkg selera
  • 10 dkg jabłek
  • majonez

Opis:

  1. Raki ugotować.
  2. Szparagi oczyszczone i opłukane zalać wrzącą wodą, lekko osoloną, ocukrzoną wodą. Ugotować.
  3. Ziemniaki i selery wyszorować, opłukać, ugotować, obrać z łupin i ostudzić.
  4. Ziemniaki, selery, jabłka pokrajać w drobną kostkę.
  5. Szparagi i szyjki rakowe pokrajać w grubszą kostkę.
  6. Wymieszać z groszkiem zielonym i mięsem z łapek raków.
  7. Przyprawić do smaku solą, szczyptą cukru, octem, dodać 3-4 łyżki majonezu.
  8. Wyłożyć na salaterkę szklaną, oblać majonezem.
  9. Przybrać z wierzchu szyjkami rakowymi i listkami zielonej sałaty.
Share.

Leave A Reply