Przepis na sałatkę z raków
Składniki:
- 20 szt raków
- 20 dkg szparagów
- 10 dkg zielonego groszku z konserwy lub świeżego
- 10 dkg świeżego ogórka
- 15 dkg ziemniaków
- 5 dkg selera
- 10 dkg jabłek
- majonez
Opis:
- Raki ugotować.
- Szparagi oczyszczone i opłukane zalać wrzącą wodą, lekko osoloną, ocukrzoną wodą. Ugotować.
- Ziemniaki i selery wyszorować, opłukać, ugotować, obrać z łupin i ostudzić.
- Ziemniaki, selery, jabłka pokrajać w drobną kostkę.
- Szparagi i szyjki rakowe pokrajać w grubszą kostkę.
- Wymieszać z groszkiem zielonym i mięsem z łapek raków.
- Przyprawić do smaku solą, szczyptą cukru, octem, dodać 3-4 łyżki majonezu.
- Wyłożyć na salaterkę szklaną, oblać majonezem.
- Przybrać z wierzchu szyjkami rakowymi i listkami zielonej sałaty.