Przepis na przystawkę z cytryn i ryb
Składniki:
- 10 niedużych cytryn
- 2 puszki tuńczyka lub sardynek
- 3 łyżki masła
- 2 białka z małych jaj
- musztarda
- papryka
- świeżo mielony pieprz
- gałązki pietruszki
Opis:
- Z cytryn ściąć górne części i wydrążyć zawartość małą łyżeczką, usuwając nożem ścianki działowe, pestki odrzucić, miąższ i sok zachować.
- Konserwę rybna dokładnie rozetrzeć z masłem i musztardą, przyprawić pieprzem, papryką, sokiem i miąższem z cytryny.
- Białka ubić na parze i wymieszać z przygotowaną masą.
- Napełnić nią wydrążone cytryny i wstawić do lodówki.
- Podawać w kieliszkach do jaj lub ustawić na półmisku ścinając trochę spody.
- Przybrać gałązkami zielonej pietruszki.