Placki ziemniaczane

0

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 30 dag dużych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1/2 dużego jaja lub 1 małe
  • sól
  • cukier
  • 4-5 łyżek oleju

Opis:

  1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, umyć i zetrzeć na tarce .
  2. Surową cebulę również zetrzeć na tarce.
  3. Utarte ziemniaki z cebulą wymieszać z mąką, jajem, solą.
  4. Smażyć placki na rozgrzanym oleju.
  5. Początkowo rumieni się je z obu stron na silnym ogniu, a potem dosmaża na słabym, tak aby placki niebyły w środku surowe.
  6. Najlepsze są placki gorące, podane wprost z patelni.
  7. Do cebuli można także dołożyć skrojone w plastry pieczarki lub szynkę, ewentualnie kiełbasę. Gdy zrezygnujemy z cebuli, można podawać placki na słodko z dżemem.
Share.

Leave A Reply