Przepis na pasztet z koniny
Składniki:
- 1 ozór koński
- 50 dkg koniny bez kości
- 25 dkg podgardla lub boczku
- 40 dkg wątroby końskiej
- 15 dkg słoniny
- 6 dkg bułki
- 3 dkg tłuszczu do formy
- 10 dkg włoszczyzny
- 3 liście bobkowe
- ziele angielskie
- pieprz
- 2-3 jaja
- gałka muszkatołowa
- imbir
- sól
Opis:
- Ozór koński wyszorować, opłukać, wyciąć gruczoły ślinowe.
- Gotować do miękkości 4-5 godzin z warzywami i przyprawami.
- Zdjąć skórę z ozora, przyrządzać dalej jak inny pasztet, dalej gotując.
- Pod koniec włożyć słoninę i jeszcze gotować ok. 30 minut.
- Gdy mięso staje się bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
- Wątróbkę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać osobno 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
- Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru.
- Mięso, wątrobę, bułeczkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, ostatni raz dając gęstą siatkę.
- Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jaja, utrzeć starannie na pulchną masę.
- Formę budyniową posmarować tłuszczem i wyłożyć dno plastrami gotowanej słoniny.
- Napełnić pasztetem 3/4 formy.
- Zakryć szczelną pokrywą.
- Gotować w parze około godziny.
- Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
- Zimny pasztet podawać z ostrym sosem.