Przepis na pasztet z cielęciny
Składniki:
- 50 dkg cielęciny
- 40 dkg wątroby cielęcej
- 25 dkg podgardla wieprzowego lub boczku surowego
- 6 dkg słoniny
- 1 dkg suszonych grzybów
- 10 dkg włoszczyzny
- 6 dkg bułki
- 3 jaja
- 2 liście bobkowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- imbir
- sól
- 3 dkg tłuszczu do formy
Opis:
- Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa, grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą.
- Gotować na wolnym ogniu.
- Osolić w połowie gotowania.
- Pod koniec włożyć słoninę i jeszcze gotować ok. 30 minut.
- Gdy mięso staje się bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
- Wątróbkę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać osobno 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
- Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru.
- Mięso, wątrobę, bułeczkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, ostatni raz dając gęstą siatkę.
- Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jaja, utrzeć starannie na pulchną masę.
- Formę budyniową posmarować tłuszczem i wyłożyć dno plastrami gotowanej słoniny.
- Napełnić pasztetem 3/4 formy.
- Zakryć szczelną pokrywą.
- Gotować w parze około godziny.
- Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
- Zimny pasztet podawać z ostrym sosem.