Pasztet z cielęciny

0

Przepis na pasztet z cielęciny

Składniki:

  • 50 dkg cielęciny
  • 40 dkg wątroby cielęcej
  • 25 dkg podgardla wieprzowego lub boczku surowego
  • 6 dkg słoniny
  • 1 dkg suszonych grzybów
  • 10 dkg włoszczyzny
  • 6 dkg bułki
  • 3 jaja
  • 2 liście bobkowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • sól
  • 3 dkg tłuszczu do formy

Opis:

  1. Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa, grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą.
  2. Gotować na wolnym ogniu.
  3. Osolić w połowie gotowania.
  4. Pod koniec włożyć słoninę i jeszcze gotować ok. 30 minut.
  5. Gdy mięso staje się bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
  6. Wątróbkę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać osobno 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
  7. Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru.
  8. Mięso, wątrobę, bułeczkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, ostatni raz dając gęstą siatkę.
  9. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jaja, utrzeć starannie na pulchną masę.
  10. Formę budyniową posmarować tłuszczem i wyłożyć dno plastrami gotowanej słoniny.
  11. Napełnić pasztetem 3/4 formy.
  12. Zakryć szczelną pokrywą.
  13. Gotować w parze około godziny.
  14. Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
  15. Zimny pasztet podawać z ostrym sosem.
Share.

Leave A Reply