Przepis na pasztet z baraniny
Składniki:
- 1/2 kg baraniny
- 6 dag masła
- 1 główka kapusty włoskiej
- 6 dag ryżu
- 2 dag masła do ryżu
- 2 cebule
- 2 jaja
- 12 dag mąki
- 10 dag masła
- 1/16 l śmietany
- 4 jaja na ciasto
Opis:
- Pokrajać baraninę w kostkę, obierając z żył i łoju, włożyć do rondla z masłem i pokrajaną cebulą.
- Posolić i dusić pod pokrywą, aż będzie miękka.
- Osobno ugotować w wodzie ryż z masłem, a kapustę włoską ugotować w osolonej wodzie.
- Gdy wszystko gotowe, włożyć ryż do baraniny, poszatkować kapustę, wymieszać wraz z ryżem i mięsem, pozostawić od ostygnięcia.
- Dodać jaja, wymieszać, przełożyć do metalowego półmiska, wyrównać powierzchnię.
- Na ciasto do pasztetu spienić w misce masło, dodać po jednym żółtku, troszeczkę soli, razem ucierać, dodać ubite na pianę białka i mąkę, wymieszać, ułożyć równą warstwę na baraninie, wygładzić ciasto, wsunąć na 1/2 godziny do piekarnika.
- Gdy się zarumieni, podać na stół.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa