Pasztet z baraniny

0

Przepis na pasztet z baraniny

Składniki:

  • 1/2 kg baraniny
  • 6 dag masła
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 6 dag ryżu
  • 2 dag masła do ryżu
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 12 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1/16 l śmietany
  • 4 jaja na ciasto

Opis:

  1. Pokrajać baraninę w kostkę, obierając z żył i łoju, włożyć do rondla z masłem i pokrajaną cebulą.
  2. Posolić i dusić pod pokrywą, aż będzie miękka.
  3. Osobno ugotować w wodzie ryż z masłem, a kapustę włoską ugotować w osolonej wodzie.
  4. Gdy wszystko gotowe, włożyć ryż do baraniny, poszatkować kapustę, wymieszać wraz z ryżem i mięsem, pozostawić od ostygnięcia.
  5. Dodać jaja, wymieszać, przełożyć do metalowego półmiska, wyrównać powierzchnię.
  6. Na ciasto do pasztetu spienić w misce masło, dodać po jednym żółtku, troszeczkę soli, razem ucierać, dodać ubite na pianę białka i mąkę, wymieszać, ułożyć równą warstwę na baraninie, wygładzić ciasto, wsunąć na 1/2 godziny do piekarnika.
  7. Gdy się zarumieni, podać na stół.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply