Galareta mięsna do zalewania

0

Przepis na galaretę mięsną do zalewania

Składniki:

  • 70 dag kruchych kości
  • 15 dag włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler )
  • 1,5 l wody
  • sól
  • 2 listki bobkowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • 1,5 dag żelatyny
  • 1/2 łyżki octu
  • 2 białka

Opis:

  1. Oczyszczone warzywa opłukać, kości opłukać i porąbać, dodać przyprawy i zalać zimną wodą.
  2. Gotować powoli, około 3-4 godzin.
  3. Osolić pod koniec gotowania, wywar odcedzić.
  4. Do letniego wywaru dodać ocet, białka, sklarować.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 1/2 godziny.
  6. Wyjąć i rozpuścić w 1/8 l wywaru.
  7. Połączyć ze sklarowaną galaretą, osolić, ostudzić.
  8. Krzepnącą używać do zalewania potraw.
Share.

Leave A Reply