Fondue z sera i jaj

0

Przepis na fondue

Składniki:

  • 4 jaja
  • 50dag żółtego sera
  • 10dag masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku grzybowego
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku
  • bułka barowa

Opis:

  1. W naczyniu do fondue stopić trochę masła, dodać proszek grzybowy i chwilę podgrzewać mieszając.
  2. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na niezbyt sztywną pianę i wymieszać z żółtkami, utartym serem, drobno posiekanym oziębionym masłem.
  3. Tak przygotowaną masę przełożyć do naczynia z sosem grzybowym i powoli ogrzewać ciągle mieszając.
  4. Gdy stanie się jednorodna i gęsta, przyprawić ją solą, pieprzem, szczyptą tymianku i solą czosnkową.
  5. Podawać z kawałkami bułki.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

Leave A Reply