Przepis na fondue
Składniki:
- 4 jaja
- 50dag żółtego sera
- 10dag masła lub margaryny
- łyżeczka proszku grzybowego
- sól, pieprz
- szczypta tymianku
- bułka barowa
Opis:
- W naczyniu do fondue stopić trochę masła, dodać proszek grzybowy i chwilę podgrzewać mieszając.
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na niezbyt sztywną pianę i wymieszać z żółtkami, utartym serem, drobno posiekanym oziębionym masłem.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do naczynia z sosem grzybowym i powoli ogrzewać ciągle mieszając.
- Gdy stanie się jednorodna i gęsta, przyprawić ją solą, pieprzem, szczyptą tymianku i solą czosnkową.
- Podawać z kawałkami bułki.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka