Kompot wigilijny

1

Przepis na kompot wigilijny

Składniki:

  • 25 dag suszonych dorodnych śliwek
  • 25 dag suszonych fig
  • 2 czubate  łyżki cukru
  • kawałek cynamonu
  • skórka i sok z małej cytryny

Opis:

  1. Śliwki i figi umyć dokładnie ( ale osobno ) w letniej wodzie i przepłukać w zimnej.
  2. Zalać je przegotowaną zimną wodą tak, by owoce były pokryte.
  3. Moczyć 4 godziny.
  4. Śliwki gotować ok. 10 minut w wodzie, w której się moczyły, dodając czubatą łyżkę cukru i kawałek cynamonu.
  5. Figi gotować także w wodzie, w której się moczyły, również z czubatą łyżką cukru, lecz z dodatkiem skórki cytrynowej i soku z cytryny.
  6. Po ugotowaniu oba kompoty połączyć i podawać niezbyt ochłodzone.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?