Przepis na grzane wino wg Anity Sadowskiej
Składniki:
• szklanka cukru
• klementynka
• limonka
• pomarańcza
• 6 goździków
• gwiazdka anyżu
• 2 liście laurowe
• 2 laski cynamonu
• 2 laski wanilii
• 2 butelki wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego
• 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Cukier karmelizujemy z niewielka ilością wody.
- Do wrzącego karmelu dodajemy skórkę z limonki, pomarańczy i klementynki (nie ścieramy na tarce, tylko obieramy obieraczką do warzyw), goździki, gwiazdkę anyżu, przełamane laski cynamonu, łaskę wanilii (w całości) oraz dwa liście laurowe.
- Dolewamy dwie butelki ulubionego czerwonego wina, dodajemy 2 łyżeczki miodu i sok z pomarańczy.
- Następnie całość doprowadzamy do bardzo wysokiej temperatury, uważając by wino nie zagotowało się. Przelewamy przez sito.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html
Jeden komentarz
Zrobiłam i muszę przyznać , ze smaczne..Ja jeszcze polecam Wino musujące z naturalnych pomarańczy, Burnarj – jest egzotyczne, ale zarazem jest bardzo dobre. Całokształt wina musującego z pomarańczy Burnarj jest zniewalający. Wino od samego początku zaskakuje, od zapachu po końcowe niuanse .Ogólnie cała kompozycja wina musujacego Burnarj jest idelanie ułozona. Z przyjemnością mogę polecić to wino każdemu, lecz zdaję sobie sprawę, że kobietom może ono odrobinę bardziej podejść.