Grzane wino wg Anity Sadowskiej

1

Przepis na grzane wino wg Anity Sadowskiej

Składniki:
•    szklanka cukru
•    klementynka
•    limonka
•    pomarańcza
•    6 goździków
•    gwiazdka anyżu
•    2 liście laurowe
•    2 laski cynamonu
•    2 laski wanilii
•    2 butelki wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego
•    2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Cukier karmelizujemy z niewielka ilością wody.
  2. Do wrzącego karmelu dodajemy skórkę z limonki, pomarańczy i klementynki (nie ścieramy na tarce, tylko obieramy obieraczką do warzyw), goździki, gwiazdkę anyżu, przełamane laski cynamonu, łaskę wanilii (w całości) oraz dwa liście laurowe.
  3.  Dolewamy dwie butelki ulubionego czerwonego wina, dodajemy 2 łyżeczki miodu i sok z pomarańczy.
  4.  Następnie całość doprowadzamy do bardzo wysokiej temperatury, uważając by wino nie zagotowało się. Przelewamy przez sito.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html

Share.

Jeden komentarz

  1. L.Piesio on

    Zrobiłam i muszę przyznać , ze smaczne..Ja jeszcze polecam Wino musujące z naturalnych pomarańczy, Burnarj – jest egzotyczne, ale zarazem jest bardzo dobre. Całokształt wina musującego z pomarańczy Burnarj jest zniewalający. Wino od samego początku zaskakuje, od zapachu po końcowe niuanse .Ogólnie cała kompozycja wina musujacego Burnarj jest idelanie ułozona.
Z przyjemnością mogę polecić to wino każdemu, lecz zdaję sobie sprawę, że kobietom może ono odrobinę bardziej podejść.

Leave A Reply