Zapiekane pierożki

0

Przepis na zapiekane pierożki

Składniki:

  • 20 dag twarogu
  • 6 dag tartego żółtego sera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 20 dag mąki
  • 2 jaja
  • 2  łyżki masła
  • łyżka śmietany
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Opis:

  1. Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać połowę utartego sera, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, oraz utartą gałkę muszkatołową, wymieszać na jednolitą masę.
  2. Zagnieść ciasto z mąki i jaj, rozwałkować cieniutko, wyciąć kieliszkiem małe krążki, ułożyć na każdym kulkę i zlepić pierożki.
  3. Wkładać je do osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
  4. Po wypłynięciu pierożki wyjąć na cedzak i przelać wrzątkiem.
  5. Pierożki należy przygotować wcześniej i przechować przykryte lekko wilgotną ściereczkę.
  6. Na 15 minut przed podaniem przełożyć je do naczynek żaroodpornych, polać sosem przygotowanym z reszty żółtego sera, śmietany i stopionego masła.
  7. Zapiekać w nagrzanym piekarniku 15 min.
Share.

Leave A Reply