Przepis na tuńczyka w sezamie z jajkiem, winogronem, fasolką szparagową, z sosem z granatów i limonki wg Miłosza Wyrwicza
Składniki:
- filet z tuńczyka (ok. 250 g)
- garść fasolki szparagowej
- 6 pomidorów koktajlowych
- ½ czerwonej lub pomarańczowej papryki
- 4 ciemne winogrona
- 1 op. kiełków (rzodkiew, słonecznik)
- 50 g rukoli
- 1 duże jajko
- 1 granat
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki sezamu (białego i czarnego)
- Sól, pieprz
- Oliwa extra vergine
- Świeże zioła do dekoracji
Opis:
- Fasolkę szparagową gotujemy al dente ( 5 minut, jeżeli jest młoda) w osolonej wodzie. Z pomidorów koktajlowych zdejmujemy skórę i kroimy je na ćwiartki. Oczyszczoną z pestek, pokrojoną w paski paprykę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie delikatnie chrupiąca. Przyprawiamy.
- Jajko gotujemy na półtwardo (ok. 5 minut). Obieramy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy przetarty na sicie owoc granatu i sok wyciśnięty z limonki. Rondelek stawiamy na małym ogniu i redukujemy sos do uzyskania gęstej konsystencji.
- Tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na bardzo dobrze rozgrzanej na patelni oliwie, smażymy ok. 30 sek. z każdej strony, posypujemy sezamem i podajemy natychmiast z przygotowanymi wcześniej warzywami, rukolą, winogronami, pokrojonym na ćwiartki jajkiem i dressingiem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/milosz-wyrwicz-tunczyk-w-sezamie-z-jajkiem-winogronem-fasolka-szparagowa-z-sosem-z-granatow-i-limonki,64715.html