Tarta z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

2

Myśleliście, że zostawię Was na weekend bez żadnego przepisu? Nie może tak być! Ogłaszam weekendowe gotowanie z dobrymi genami. I dziś i jutro będzie czekał na Was pomysł na pyszny obiad. Dzisiaj dzięki uprzejmości Lenki przedstawiam Wam tartę z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą.

Składniki na tartę i farsz z tuńczykiem

składnie na wytrawną tartę
Tarta

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 2 żółtka i 2 całe jajka
  • 200 g masła
  • sól

Farsz

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własny
  • 1 duża cebula
  • 250 gr sera mozzarella
  • suszone pomidory
  • 1 średni surowy pomidor
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • tymianek

Jak zrobić tartę z tuńczykiem>

Zaczynamy od zrobienie naszej bazy czyli podkładu dla tarty. Ciasto robimy tak jak na ciasteczka kruche (zerknijcie na ten przepis) tylko nie dodajemy cukru, a sól – w końcu to tarta wytrawna 🙂 Dla przypomnienia dla leniuszków
łączymy ok. 0,5 kg mąki, najlepiej krupczatki, 2 żółta, 2 całej jajka i 200 g masła. Wyrabiamy szybko i na 0,5 g / 1 g wstawiamy do lodówki na wypoczynek. Po tym czasie dzielimy porcję na pół i wykładamy nią naczynie. Ciasto powinno mieć do 1 cm grubości i był rozłożone równo na całej powierzchni naczynia, również na bokach tartownicy, żeby trzymać nasz farsz w ryzach. Całość potraktujmy trochę widelcem, tak jak na zdjęciu poniżej.ciasto na tartę

W między czasie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni i zabieramy się za farsz. Przygotowując potrzebne składniki na środek możemy wrzucić nasze ciasto do zarumienienia, na jakieś 30/40 min.

Farsz z tuńczykiem do tarty:
farsz na tartę z tuńczykiem
Do miski ląduje posiekana cebulka (1 duża lub 2 małe), dwie puszki odcedzonego tuńczyka w sosie własnym oraz 2 opakowania mozzarelli pokrojonej na małe kawałki (ok 250 gr). Nie powinno tam zabraknąć naszego asa w rękawie czyli pokrojonych pomidorów suszonych (8-10 szt), 1 pokrojony surowy pomidor również się przyda. Aby całość ładnie się nam skleiła potrzebujemy jeszcze 4 całych jajek (od szczęśliwych kurek) oraz przypraw.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać jeszcze trochę tymianku, najlepiej doniczkowego ale suszony też może być.

Zarumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika i pokrywamy równomiernie farszem. Na górze możemy poukładać dla dekoracji plastry pomidorka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jakieś pół godzinki. Kontrolujmy naszą mozzarellę, czy ładnie się rozpuściła i zarumieniła.
wytrawna tarta
Tartę z tuńczykiem można podawać na ciepło lub na zimno. Jestem ciekawa jaka będzie Wasz ulubiona wersja. Idealnym dodatkiem do tego dania w wersji bardziej obiadowej będzie mieszanka sałat z dressingiem na bazie oliwy, musztardy i miodu – to ostatnio moje ulubione połączenie! Smacznego!

Ps. Lenka jest znakomitą kucharką 🙂
tarta z tuńczykiem

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

2 komentarze

  1. wilczazamiec on

    mniam – było pyszne 🙂
    teraz kolej na wersje drwala – z pieczarkami i kiełbaską !

Leave A Reply