Totalnie zakochałam się w takiej kolacji! I chociaż nie mogę zjeść za dużo ciasta francuskiego, to śpieszę do Was z kolejną propozycją na szybkie ślimaczki. Tym razem wersja z mozarellą zamiast żółtego sera, jest też mięsny akcent więc panowie nie powinni być zawiedzeni. Zerknijcie na listę potrzebnych składników.
Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego z mozarellą
- rolka ciasta francuskiego
- kulka mozarelli
- kilkanaście plastrów kiełbasy krakowskiej
- suszone pomidory – 1/2 słoika
- garść czarnych oliwek
- czarna i zielona bazylia – kilkanaście listków
- zioła prowansalskie
Jak przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego
Za wiele się tutaj nie zmienia, ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim pokrojoną w plastry mozarellę, potem dziurki uzupełniamy kiełbasą krakowską oraz pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi. Na koniec rozsypujemy kołeczka z czarnych oliwek oraz listki bazylii. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
Następnie ciasto zwijamy rulon, tak by zawartość w środku ładnie się skleiła i połączyła. Wałek ciasta kroimy co 1 cm uzyskując z jednego ciasta 12 sztuk zawijasów. Układamy je na blaszce w wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Obserwujmy, żeby nam się nie spaliły i od czasu do czasu zerknijmy, czy się nie zarumieniły.
Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również stanowią świetną przekąskę. Mam nadzieję, że kolejny przepis na te ślimaczki przypadnie Wam do gustu. Serdecznie polecam to danie zapracowanymi gospodyniom!
Jeden komentarz
mniam 🙂 kolejna ciekawa propozycja 🙂