Śledzie po polsku

0

Przepis na śledzie po polsku

Składniki:

  • 4 śledzie mleczaki
  • 1 duża cebula
  • 5 plasterków cytryny bez skórki
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • pół łyżeczki cukru pudru

Opis:

  1. Śledzie sprawić, umyć dokładnie i wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, zmieniając je wielokrotnie.
  2. Ściągnąć skórkę, odciąć ogony i płetwy, podzielić na filety, z których dokładnie wybrać ości.
  3. Filety ułożyć w słoju, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli i plastrami cytryny.
  4. Śmietankę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz przetartymi przez nylonowe sito mleczami, przyprawić cukrem pudrem.
  5. Otrzymanym sosem zalać filety i obwiązany lub przykryty słój postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  6. Po tym czasie śledzie są dojrzałe o gotowe do jedzenia.
Share.

Leave A Reply