Przepis na sandacza w majonezie bez żółtek
Składniki:
- 1 1/2 kg sandacza
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 20 ziaren pieprzu
- 1 liść bobkowy
- 4 listki żelatyny
- 12 dag oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- jarzyny do przybrania
Opis:
- Ugotować owiniętego w serwecie sandacza w smaku z jarzyn, ułożyć go na półmisku.
- Smak z ryby wygotować, aby zostało najwyżej 3/4 l.
- Żelatynę wypłukać, włożyć do gorącego smaku, gdy się rozpuści, przecedzić smak przez gęste sito.
- Na wpół ostygły auszpik ubijać trzepaczką, aż się spieni i zbieleje.
- Wlewać cienką strugą oliwę, gdy wszystka wyjdzie, dodać sok cytrynowy i cukier.
- Przykryć całą rybę ubitym majonezem, postawić w chłodzie, gdy ostygnie, przybrać wokoło różnymi jarzynami pokrajanymi w kostkę, skropionymi sokiem z cytryny i octem.
- Należy dobierać kolory jarzyn, nie mieszać razem, tylko układać grupami.