Sandacz w majonezie bez żółtek

0

Przepis na sandacza w majonezie bez żółtek

Składniki:

  • 1 1/2 kg sandacza
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 20 ziaren pieprzu
  • 1 liść bobkowy
  • 4 listki żelatyny
  • 12 dag oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • jarzyny do przybrania

Opis:

  1. Ugotować owiniętego w serwecie sandacza w smaku z jarzyn, ułożyć go na półmisku.
  2. Smak z ryby wygotować, aby zostało najwyżej 3/4 l.
  3. Żelatynę wypłukać, włożyć do gorącego smaku, gdy się rozpuści, przecedzić smak przez gęste sito.
  4. Na wpół ostygły auszpik ubijać trzepaczką, aż się spieni i zbieleje.
  5. Wlewać cienką strugą oliwę, gdy wszystka wyjdzie, dodać sok cytrynowy i cukier.
  6. Przykryć całą rybę ubitym majonezem, postawić w chłodzie, gdy ostygnie, przybrać wokoło różnymi jarzynami pokrajanymi w kostkę, skropionymi sokiem z cytryny i octem.
  7. Należy dobierać kolory jarzyn, nie mieszać razem, tylko układać grupami.
Share.

Leave A Reply