Pulpety z ryb mazurskich w sosie z wina i kaparów wg Magdy Gessler

0

Przepis na pulpety z ryb mazurskich w sosie z wina i kaparów wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ryb słodkowodnych (płoć, sielawa, okoń)
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • 700 ml wytrawnego białego wina
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki kaparów
  • klarowane masło do smażenia
  • sól, pieprz Prymat do smaku

Opis:

  1. Ryby czyścimy i filetujemy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor.
  2. Do zmielonej masy dodajemy żółtka jaj, przestudzoną cebulę, przyprawy i ubitą pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy.
  3. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy pulpety, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle z każdej strony, aż nabiorą złotej barwy. W osobnym garnku podgrzewamy białe wino, aż objętość zmniejszy się o połowę.
  4. Dodajemy śmietanę i kapary, przyprawiamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler.
ZNAK Literanova 2012

Share.

Leave A Reply