Potrawka w sosie zielonym

0

Przepis na potrawkę w sosie zielonym

Składniki:

  • 2 kurczaki
  • 5 dag masła
  • 4 dag mąki
  • jarzyny
  • cebula
  • koperek
  • zielona pietruszka
  • kilkanaście drobnych pieczarek
  • garść szpinaku
  • 1/2 cytryny

Opis:

  1. Rozkrajane na 4 części kurczęta uformować jak do smażenia, ułożyć ciasno w rondlu, dodać jarzyny, całe pieczarki, wątróbkę, żołądek.
  2. Nalać tyle wody, aby przykryła kurczęta, gotować aż zmiękną.
  3. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, osolić, dodać kilka kropel soku wyciśniętego ze szpinaku, aby sos miał barwę jasno zieloną, drobno posiekany koperek i pietruszkę oraz sok cytrynowy.
  4. Wszystko zagotować.
  5. Obłożyć kurczęta na półmisku kaszą ryżową, przecedzić sos, posypać po wierzchu pieczarkami.
Share.

Leave A Reply