Przepis na potrawkę w sosie zielonym
Składniki:
- 2 kurczaki
- 5 dag masła
- 4 dag mąki
- jarzyny
- cebula
- koperek
- zielona pietruszka
- kilkanaście drobnych pieczarek
- garść szpinaku
- 1/2 cytryny
Opis:
- Rozkrajane na 4 części kurczęta uformować jak do smażenia, ułożyć ciasno w rondlu, dodać jarzyny, całe pieczarki, wątróbkę, żołądek.
- Nalać tyle wody, aby przykryła kurczęta, gotować aż zmiękną.
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki, osolić, dodać kilka kropel soku wyciśniętego ze szpinaku, aby sos miał barwę jasno zieloną, drobno posiekany koperek i pietruszkę oraz sok cytrynowy.
- Wszystko zagotować.
- Obłożyć kurczęta na półmisku kaszą ryżową, przecedzić sos, posypać po wierzchu pieczarkami.