Opiekanki z mąki kukurydzianej

0

Przepis na opiekanki z mąki kukurydzianej

Składniki:

  • 1/2 l mąki kukurydzianej
  • 6 dag świeżego sera
  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 1/8 l tartej bułki
  • olej

Opis:

  1. Zagotować w garnku wodę, osolić, wsypać mąkę, dodać utarty ser i uduszoną na maśle cebulę.
  2. Gotować razem pół godziny.
  3. Gdy mąka zgęstnieje tak, że nie rozlewa się, wyłożyć na zwilżoną stolnicę.
  4. Rozciągnąć masę tak, aby miała grubość palca, wygładzić.
  5. Gdy stężeje, pokrajać w równe kwadraty, otaczać w jajku i bułeczce.
  6. Smażyć na rozpalonym tłuszczu.
  7. Podawać do kapusty lub z sosem.
Share.

Leave A Reply