Przepis na opiekanki z mąki kukurydzianej
Składniki:
- 1/2 l mąki kukurydzianej
- 6 dag świeżego sera
- 1 cebula
- 4 dag masła
- 1 l wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 1/8 l tartej bułki
- olej
Opis:
- Zagotować w garnku wodę, osolić, wsypać mąkę, dodać utarty ser i uduszoną na maśle cebulę.
- Gotować razem pół godziny.
- Gdy mąka zgęstnieje tak, że nie rozlewa się, wyłożyć na zwilżoną stolnicę.
- Rozciągnąć masę tak, aby miała grubość palca, wygładzić.
- Gdy stężeje, pokrajać w równe kwadraty, otaczać w jajku i bułeczce.
- Smażyć na rozpalonym tłuszczu.
- Podawać do kapusty lub z sosem.