Zrazówka na sposób baraniny

0

Przepis na zrazówkę

Opis:

    1. Gruby kawałek zrazówki zbić wałkiem, natrzeć solą i czosnkiem, ząbki czosnku pociąć na cienkie piórka, naszpikować mięso, pozostawić przykryte do następnego dnia.
    2. Rozgrzać w rondlu smalec, posypać mięso mąką, obrumienić na smalcu, obsypać kminkiem, włożyć pokrajaną cebulę, podlać wodą, dusić pod pokrywą, aż będzie miękkie, podlać śmietaną i zagotować.
    3. Przed podaniem na stół pokrajać w ukośne plastry, polać sosem.
    4. Podać oddzielnie buraczki lub kapustę z ziemniakami.

      Składniki:

      • 1 kg zrazówki,
      • 3 ząbki czosnku,
      • 2 cebule,
      • 6 dag smalcu,
      • 1/2 łyżeczki kminku,
      • 2 dag mąki,
      • 1/8 l śmietany

      Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

      Share.

      Leave A Reply