Wołowina po burgundzku

0

Przepis na wołowinę po burgundzku

Składniki:

  • 70 dag mięsa wołowego (zrazowego)
  • 5 dag słoniny
  • 10 dag pieczarek
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • nieduża cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • listek laurowy

Opis:

  1. Mięso pokrajać na dość grube plastry, obrumienić na oliwie, posypać mąką i jeszcze obrumienić, dodać posiekaną cebulę, plasterki słoniny i zmiażdżony czosnek.
  2. Polać winem wymieszanym z połową szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Po 20 minutach dodać sól, pieprz, zieleninę, listek laurowy i tymianek.
  4. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać oczyszczone pieczarki ( małe w całości, a duże pokrajane ).
  5. Dołożyć przecier pomidorowy.
  6. Dusić do miękkości.
  7. Poddawać z ryżem ugotowanym na sypko lub puree ziemniaczanym, zieloną sałatą, cykorią.
  8. Do tego wytrawne czerwone wino.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply