Węgorze na zielono

0

Przepis na węgorze na zielono

Składniki:

  • 2 kg węgorzy średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 50 g masła
  • 1 butelka wina wytrawnego
  • 250 g szczawiu
  • 200 g liści rzeżuchy
  • po 20 g pietruszki i trzebuli
  • 6 żółtek
  • 200 g śmietanki
  • 1 cytryna
  • po 5 g szałwi, mięty, cząbru
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Posiekaną drobno cebulkę i seler przysmażyć na maśle.
  2. Węgorze obedrzeć ze skóry, podzielić na dzwonka, dorzucić do mieszaniny.
  3. Wlać wino, a następnie wrzucić wszystkie zioła i liście drobno posiekane.
  4. Posolić, popieprzyć, pod przykryciem gotować niezbyt gwałtownie przez 15 minut.
  5. Zdjąć z ognia i dolać śmietankę zmieszaną z żółtkami i paroma kroplami cytryny.
  6. Podgrzać, ale nie gotować.
  7. Podawać na zimno lub gorąco.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply