Tarta odwrócona

0

Przepis na tartę odwróconą

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 -3 średnie buraki
  • 1 -2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • gruboziarnista sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny

Opis:

  1. Przesiać mąkę i sól do miski, dodaj masło starte na tarce. Rozetrzeć składniki palcami, aż zaczną przypominać tartą bułkę. Dodać żółtka rozmieszane z wodą. Wymieszać widelcem.
  2. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Upieczone i obrane buraki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę i wrzucić buraki. Gdy się przyrumienią z obu stron, oprószyć solą, pieprzem, posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Gotować aż ocet wyparuje.
  4. Cebulę pokroić na grube plastry i szybko skarmelizować na maśle, żeby się nie rozpadły.
  5. Na dnie natłuszczonej formy do tarty ułożyć plastry warzyw.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek odrobinę większy niż dno formy. Przykryj nim warzywa podwijając brzegi pod spód. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 st. na 25 min.
  7. Po upieczeniu  zostaw ciasto na ok. 5 min, następnie przykryć formę talerzem i jednym ruchem odwrócić do góry dnem
Share.

Leave A Reply