Przepis na tartę odwróconą
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 -3 średnie buraki
- 1 -2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- gruboziarnista sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
Opis:
- Przesiać mąkę i sól do miski, dodaj masło starte na tarce. Rozetrzeć składniki palcami, aż zaczną przypominać tartą bułkę. Dodać żółtka rozmieszane z wodą. Wymieszać widelcem.
- Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Upieczone i obrane buraki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę i wrzucić buraki. Gdy się przyrumienią z obu stron, oprószyć solą, pieprzem, posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Gotować aż ocet wyparuje.
- Cebulę pokroić na grube plastry i szybko skarmelizować na maśle, żeby się nie rozpadły.
- Na dnie natłuszczonej formy do tarty ułożyć plastry warzyw.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek odrobinę większy niż dno formy. Przykryj nim warzywa podwijając brzegi pod spód. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 st. na 25 min.
- Po upieczeniu zostaw ciasto na ok. 5 min, następnie przykryć formę talerzem i jednym ruchem odwrócić do góry dnem