Sztuka mięsa w sosie ziemniaczanym

0

Przepis na sztukę mięsa w sosie ziemniaczanym

Składniki:

  • 75dag mostka wołowego
  • porcja włoszczyzny z kapustą
  • sól
  • 4dag masła
  • 3dag mąki
  • szklanka rosołu
  • 3odag ziemniaków
  • zielenina
  • przyprawa jarzynka

Opis:

  1. Mięso z kością ugotować, z dodatkiem włoszczyzny z kapustą.
  2. Miękkie wyjąć z rosołu, pokrajać na porcje lub w dość grube słupki.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać w kostkę lub wydrążyć łyżeczką do drążenia małe kulki ( wtedy ziemniaków potrzeba więcej ).
  4. Ziemniaki ugotować do miękkości oddzielnie. Odcedzić.
  5. Masło lub margarynę rozetrzeć z mąką, rozprowadzić mlekiem, i rosołem, dodać do sosu ziemniaki, przyprawić jarzynką i zagotować.
  6. Mięso ogrzane w rosole wyłożyć na dość głęboki półmisek, zalać sosem, posypać zieleniną.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply