Przepis na sztukę mięsa w sosie ziemniaczanym
Składniki:
- 75dag mostka wołowego
- porcja włoszczyzny z kapustą
- sól
- 4dag masła
- 3dag mąki
- szklanka rosołu
- 3odag ziemniaków
- zielenina
- przyprawa jarzynka
Opis:
- Mięso z kością ugotować, z dodatkiem włoszczyzny z kapustą.
- Miękkie wyjąć z rosołu, pokrajać na porcje lub w dość grube słupki.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać w kostkę lub wydrążyć łyżeczką do drążenia małe kulki ( wtedy ziemniaków potrzeba więcej ).
- Ziemniaki ugotować do miękkości oddzielnie. Odcedzić.
- Masło lub margarynę rozetrzeć z mąką, rozprowadzić mlekiem, i rosołem, dodać do sosu ziemniaki, przyprawić jarzynką i zagotować.
- Mięso ogrzane w rosole wyłożyć na dość głęboki półmisek, zalać sosem, posypać zieleniną.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska