Szparagi duszone

0

Przepis na szparagi duszone

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 4 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 1 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • sól
  • zielona pietruszka

Opis:

  1. Szparagi oskrobać, wymyć i pokrajać na kawałki o długości 3 cm.
  2. Zalać wrzątkiem, obgotować, następnie wylać na sito, aby ociekły z wody.
  3. Włożyć szparagi i masło do rondla, dusić pod pokrywą.
  4. Oprószyć mąką, potrząsnąć rondlem, wlać chłodne mleko, dodać cukier i sól.
  5. Gdy szparagi są miękkie, wyjąć je dziurkowaną łopatką na ciepły półmisek.
  6. Sos zaciągnąć żółtkami, włożyć posiekaną młodą pietruszką, polać tym sosem szparagi.
Share.

Leave A Reply