Szczupak z sosem chrzanowym

0

Przepis na szczupaka z sosem chrzanowym

Składniki:

  • 1 kg szczupaka
  • jarzyny jak dla rosołu
  • 2 cebule
  • korzenie
  • sól
  • 1 korzonek chrzanu
  • 1/2 cytryny
  • 1/8l śmietany
  • 4 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru na sos

Opis:

  1. Pokrajać oczyszczonego szczupaka w dzwonka, włożyć do rondla, głowę położyć na spód, zalać zimnym smakiem, ugotowanym z jarzyn, cebuli, 1/2 listka bobkowego, kilku ziaren pieprzu.
  2. Dodać łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu.
  3. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić śmietaną, dodać utarty chrzan, cukier i sok cytrynowy do smaku, polać tym sosem szczupaka, raz jeszcze zagotować.
  4. Ostrożnie wyjąć na półmisek, nadając mu kształt całej ryby, polać po wierzchu sosem.
  5. Można obłożyć knedlami lub ziemniakami.
Share.

Leave A Reply