Przepis na szczupaka z sosem chrzanowym
Składniki:
- 1 kg szczupaka
- jarzyny jak dla rosołu
- 2 cebule
- korzenie
- sól
- 1 korzonek chrzanu
- 1/2 cytryny
- 1/8l śmietany
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 1/2 łyżeczki cukru na sos
Opis:
- Pokrajać oczyszczonego szczupaka w dzwonka, włożyć do rondla, głowę położyć na spód, zalać zimnym smakiem, ugotowanym z jarzyn, cebuli, 1/2 listka bobkowego, kilku ziaren pieprzu.
- Dodać łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu.
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić śmietaną, dodać utarty chrzan, cukier i sok cytrynowy do smaku, polać tym sosem szczupaka, raz jeszcze zagotować.
- Ostrożnie wyjąć na półmisek, nadając mu kształt całej ryby, polać po wierzchu sosem.
- Można obłożyć knedlami lub ziemniakami.