Przepis na szczupaka z kawiorem
Składniki:
- 1 kg szczupaka dag
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 10 ziaren pieprzu
- 1/2 listka bobkowego
- sól
- 6 dag kawioru
- 2 żółtka
- 6 dag oliwy
- rosół z ryby na sos
- homar i cytryna do przybierania półmiska
Opis:
- Ogolonego szczupaka wypatroszyć, pokrajać w dzwonka, nasolić.
- Ugotować w litrze wody, pokrajane jarzyny, cebulę i korzenie.
- Przecedzić, zimnym, wywarem zalać szczupaka, gotować wolno 20 min. pozostawić w rosole do ostygnięcia.
- Ułożyć na półmisku, przybrać homarem i plasterkami cytryny.
- Na sos utrzeć w misce żółtka, dolewać oliwy jak do majonezu, gdy zgęstnieje rozprowadzić sokiem cytrynowym i przestudzonym rosołem z ryby, zmieszać z kawiorem i polać rybę.