Szczupak z jarzyną

0

Przepis na szczupaka z jarzyną

Składniki:

  • 1 kg szczupaka
  • 3 dag mąki
  • zielona pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 kalarepa
  • kawałek kapusty
  • 2 cebule
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4 dag masła

Opis:

  1. Pokrajać jarzyny w makaron, włożyć do rondla z odrobiną wody, dusić pod przykrywą wraz z korzeniami i posiekaną drobno cebulą.
  2. Gdy jarzyny są prawie miękkie, włożyć pokrajanego w dzwonka szczupaka, osolić, dalej gotować.
  3. Przetrzeć w misce masło z mąką, rozprowadzić smakiem spod ryby, dodać sporo posiekanej zielonej pietruszki.
  4. Wlać zaprawę do jarzyn i zagotować.
  5. Gdy ryba jest miękka, ułożyć dzwonka na półmisku w kształcie ryby, obłożyć jarzynami i pulpetami, polać masłem.
Share.

Leave A Reply