Przepis na szczupaka z jarzyną
Składniki:
- 1 kg szczupaka
- 3 dag mąki
- zielona pietruszka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 kalarepa
- kawałek kapusty
- 2 cebule
- 12 ziaren pieprzu
- 4 dag masła
Opis:
- Pokrajać jarzyny w makaron, włożyć do rondla z odrobiną wody, dusić pod przykrywą wraz z korzeniami i posiekaną drobno cebulą.
- Gdy jarzyny są prawie miękkie, włożyć pokrajanego w dzwonka szczupaka, osolić, dalej gotować.
- Przetrzeć w misce masło z mąką, rozprowadzić smakiem spod ryby, dodać sporo posiekanej zielonej pietruszki.
- Wlać zaprawę do jarzyn i zagotować.
- Gdy ryba jest miękka, ułożyć dzwonka na półmisku w kształcie ryby, obłożyć jarzynami i pulpetami, polać masłem.