Przepis na spaghetti z sosem genueńskim
Składniki:
- 30dag spaghetti
- garść listków bazylii
- trochę majeranku
- 4-6 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki utłuczonych w moździerzu orzechów włoskich
- 80dag tartego ostrego sera owczego
- pół szklanki oliwy
- łyżeczka masła
- sól
Opis:
- Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno razem z czosnkiem i solą, która wpływa na utrzymanie świeżego zielonego koloru.
- Przełożyć do moździerza i ucierać, dodając po trochu tarty ser.
- Masa powinna mieć jasnogroszkowy kolor.
- Dolewać do niej oliwę, stale mieszając, aż stanie się płynna.
- Aby otrzymać bardziej wyrafinowany smak, można przed dolaniem oliwy włożyć łyżeczkę masła.
- Ugotować spaghetti, odcedzić i polać sosem genueńskim.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka