Spaghetti z sosem genueńskim

0

Przepis na spaghetti z sosem genueńskim

Składniki:

  • 30dag spaghetti
  • garść listków bazylii
  • trochę majeranku
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki utłuczonych w moździerzu orzechów włoskich
  • 80dag tartego ostrego sera owczego
  • pół szklanki oliwy
  • łyżeczka masła
  • sól

Opis:

  1. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno razem z czosnkiem i solą, która wpływa na utrzymanie świeżego zielonego koloru.
  2. Przełożyć do moździerza i ucierać, dodając  po trochu tarty ser.
  3. Masa powinna mieć jasnogroszkowy kolor.
  4. Dolewać do niej oliwę, stale mieszając, aż stanie się płynna.
  5. Aby otrzymać bardziej wyrafinowany smak, można przed dolaniem oliwy włożyć łyżeczkę masła.
  6. Ugotować spaghetti, odcedzić i polać sosem genueńskim.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

Leave A Reply