Risotto z jarzynami

0

Przepis na risotto z jarzynami

Składniki:

  • 12 dag ryżu
  • 10 dag masła
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 kalarepa
  • 1 por
  • 1 kapusta włoska
  • 5 dag sera żółtego
  • 2 grzyby lub pieczarki
  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 1 buła do zarumienienia

Opis:

  1. Gotować ryż w 1/2 l wody z 5 dag masła, oddzielnie dusić poszatkowane jarzyny i grzyby z 5 dag masła i usiekanym koprem, pietruszką i cebulą, dodając po łyżce wody, aby się nie przypaliły.
  2. Gdy ryż i jarzyny będą miękkie, wymieszać je, dodając ser żółty.
  3. Pozostawić nieco sera do posypania po wierzchu.
  4. Włożyć do dobrze wysmarowanej formy, wsunąć na 1/2 godz. do piekarnika.
  5. Podając na stół, posypać serem i zrumienić bułeczką.
Share.

Leave A Reply