Pstrąg z salsą z awokado

0

Przepis na pstrąga z salsą z awokado

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pstrągi
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 plastry masła (grubości 0,5 cm)
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • 1 papryka chili
  • 1 limonka
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. wyciśnij sok z limonki.
  2. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
  3. Wypatroszone pstrągi umyj, osusz, posól i skrop połową soku z limonki.
  4. Do środka każdej z ryb włóż kawałek masła i plasterek lub dwa czosnku.
  5. Zepnij ryby wykałaczkami, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. przez 10 minut.
  7. W tym czasie obierz i pokrój awokado, zanurz je w soku z limonki, żeby nie ściemniało.
  8. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, drobno posiekaj chili i czerwoną cebulę.
  9. Zmieszaj wszystkie składniki salsy, dopraw szczyptą pieprzu.
  10. Sałatką udekoruj rybę przed podaniem i przybierz listkami rukoli.
Share.

Leave A Reply