Przepis na pstrąga z salsą z awokado
Składniki:
- 4 średniej wielkości pstrągi
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 4 plastry masła (grubości 0,5 cm)
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 1 papryka chili
- 1 limonka
- rukola
- sól
- pieprz
Opis:
- wyciśnij sok z limonki.
- Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
- Wypatroszone pstrągi umyj, osusz, posól i skrop połową soku z limonki.
- Do środka każdej z ryb włóż kawałek masła i plasterek lub dwa czosnku.
- Zepnij ryby wykałaczkami, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. przez 10 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój awokado, zanurz je w soku z limonki, żeby nie ściemniało.
- Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, drobno posiekaj chili i czerwoną cebulę.
- Zmieszaj wszystkie składniki salsy, dopraw szczyptą pieprzu.
- Sałatką udekoruj rybę przed podaniem i przybierz listkami rukoli.