Przepis na pizzę z serem i szpinakiem
Składniki:
- 400 g mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 100 g żółtego sera
- 450 g szpinaku
- 500 g pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
Opis:
- Mąkę przesiać przez sito.
- Do miski włożyć pokruszone drożdże o temperaturze pokojowej. Dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce.
- Dodać resztę mąki, sól, olej, resztę ciepłej wody, wymieszać tworząc kulistą masę.
- Wyjąć ciasto na blat i wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
- Rozmrozić szpinak na patelni. Doprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.
- Ser zetrzeć na dużych otworach tarki. Pomidorki przekroić na połówki.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować a placki o średnicy ok. 20 cm.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nich placki, rozsmarować szpinak,posypać startym serem i ułożyć pomidorki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. Każdą blachę piec na górnej półce przez 15 – 20 minut.