Pizza z serem i szpinakiem

0

Przepis na pizzę z serem i szpinakiem

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g żółtego sera
  • 450 g szpinaku
  • 500 g pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku

Opis:

  1. Mąkę przesiać przez sito.
  2. Do miski włożyć pokruszone drożdże o temperaturze pokojowej. Dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Dodać resztę mąki, sól, olej, resztę ciepłej wody, wymieszać tworząc kulistą masę.
  4. Wyjąć ciasto na blat i wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  5. Rozmrozić szpinak na patelni. Doprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.
  6. Ser zetrzeć na dużych otworach tarki. Pomidorki przekroić na połówki.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować a placki o średnicy ok. 20 cm.
  8. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nich placki, rozsmarować szpinak,posypać startym serem i ułożyć pomidorki.
  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. Każdą blachę piec na górnej półce przez 15 – 20 minut.
Share.

Leave A Reply