Pierogi leniwe

0

Przepis na pierogi leniwe

Składniki:

  • 60 dag twarogu lub sera twarogowego
  • 2 jaja
  • 10 dag mąki
  • 1 dag tartek bułki
  • 2 dag masła

Opis:

  1. Ser przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i białko ubite na sztywną pianę.
  2. Na stolnicy posypanej mąką formować z ciasta wałki, spłaszczać je, wycisnąć nożem kratkę i pokrajać w skośne kluski.
  3. Natychmiast gotować wrzucając partiami do wrzątku.
  4. Gdy wypłyną, wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i dokładnie osączać.
  5. Podawać polane masłem ze zrumienioną na patelni tartą bułką.
  6. Tak samo można przyrządzić leniwe pierogi, dodając zamiast 2 jaj 3, lub tylko 5 białek.
Share.

Leave A Reply