Ogórkowa terrina na jogurcie

0

Przepis na terrinę ogórkową na jogurcie

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 dag żelatyny
  • 100 ml mleka
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Ogórki umyć, obrać ze skóry. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry, posypać solą i odstawić na kilka minut.
  2. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku.
  3. Jogurt doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, dodać pokrojony koperek.
  4. Plastry ogórków odsączyć na papierowym ręczniku.
  5. Doprawiony jogurt połączyć z lekko wystudzoną żelatyną.
  6. W podłużnej foremce wyłożonej folią przekładać warstwy ogórka z warstwami masy jogurtowej.
  7. Schładzać  ok. 4 godz., z lodówki wyjąć na krótko przed podaniem.
  8. Formę włożyć na 3 sek. do ciepłej wody, co ułatwi wydostanie potrawy. Kroić jak tort.
Share.

Leave A Reply