Przepis na miętusa po prowansalsku
Składniki:
- 1,5 kg miętusa
- 6 łyżek sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżka zielonej pietruszki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- cayenne
Opis:
- Pokrajać rybę na równe dzwonka, posolić, popieprzyć, otoczyć w mące i obsmażyć na 2 łyżkach oleju.
- W naczyniu, w którym ryba będzie zapiekana, na dnie ułożyć cebulę i czosnek, lekko przyrumienione, następnie miętusa.
- Wszystko skropić sosem pomidorowym rozprowadzonym winem ze szczyptą cayenne.
- Po wierzchu posypać bułką tartą zmieszaną z pietruszką, polać łyżką oleju.
- Włożyć do gorącego pieca, na 40 minut.
- Podawać z ziemniakami gotowanymi lub ryżem.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska