Miętus po prowansalsku

0

Przepis na miętusa po prowansalsku

Składniki:

  • 1,5 kg miętusa
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżka zielonej pietruszki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • cayenne

Opis:

  1. Pokrajać rybę na równe dzwonka, posolić, popieprzyć, otoczyć w mące i obsmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. W naczyniu, w którym ryba będzie zapiekana, na dnie ułożyć cebulę i czosnek, lekko przyrumienione, następnie miętusa.
  3. Wszystko skropić sosem pomidorowym rozprowadzonym winem ze szczyptą cayenne.
  4. Po wierzchu posypać bułką tartą zmieszaną z pietruszką, polać łyżką oleju.
  5. Włożyć do gorącego pieca, na 40 minut.
  6. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub ryżem.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply